Print

Bijeli štapovi i govorni satovi olakšavaju život slijepim osobama

U okviru projekta „Edukacijom i korištenjem tiflotehničkih pomagala povećati socijalnu integraciju slijepih osoba" koji realizuje Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, a finansira općina Centar Sarajevo, nabaljeno je 10 bijelih štapova i 10 ručnih govornih satova.

Načelnik općine Centar gospodin Nedžad Ajnadžić posjetio je Udruženje slijepih Kantona Sarajevo 13.decembra 2016.godine i tom prilikom slijepim osobama koje žive na području općine Centar uručio navedena pomagala. U svom obraćanju Fikret Zuko direktor Udruženja zahvalio se općini Centar i načelniku Ajnadžiću na podršci koju općina Cenatar pruža Udruženju slijepih Kantona Sarajevo i slijepim osobama koje žive na području općine Centar.

Izrazio je nadu da će i načelnici drugih općina u Kantonu Sarajevo krenuti istim putem i po uzoru na gospodina Ajnadžića pokazati više razumijevanja za probleme sa kojima se svakodnevno susreću slijepe osobe. U svom obraćanju gospodin Ajnadžić je obećao da će općina Centar i u narednom periodu pružati sve oblike podrške Udruženju slijepih i njegovim članovima. Posebno je istakao da će u 2017.godini učiniti sve da se na ključnim raskrsnicama u općini Centar ugrade zvučni semafori koji bitno olakšavaju samostalno kretanje slijepihi i teže slabovidnih osoba. Pozvao je i druge načelnike općina, ne samo u Sarajevu već i u cijeloj Bosni i Hercegovini da kroz svoj rad i djelovanje i praktično pokažu svoju opredjeljenost da i slijepim osobama omoguće ravnopravnije učešće u svim društvenim aktivnostima.