Print

Implementacija Akcionog plana u Kantonu Sarajevo : zajednički cilj vladinog sektora i organizacija OSI

U okviru programa MyRight Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo organizovao je okrugli sto na temu: „Implementacija Akcionog plana za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, pretpostavka za veću socijalnu uključenost osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo", koji je održan 20.10.2015.godine, u prostorijama Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici:ministarstava iz Kantona Sarajevo, općina udruženih u Kanton Sarajevo, javnih ustanova i organizacija osoba sa invaliditetom koje su članice Koordinacionog odbora.

Vlada Kantona Sarajevo je 4.avgusta 2015.godine usvojila Akcioni plan za izjednačavanje mogućnosti sa osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo 2015. – 2017. i obavezala ministarstva , općine i javne ustanove u Kantonu Sarajevo da ga implementiraju. Predviđeno je osnivanje tijela koje će pratiti implementaciju lokalnog akcionog plana, koji će činiti predstavnici ministarstva i predstavnici Koordinacionog odbora.

Na okruglom stolu su prezentirana 4 prioriteta predviđenaAkcionim planom u oblastima: pristupačnosti, servisa podrške za osobe s invaliditetom, socijalnog stavovanja i pomagala.

Svi učesnici na okruglom stolu izrazili su zadovoljstvo što je Vlada Kantona Sarajevo usvajila Akcioni plan i pokazali interes da se aktivno uključe u njegovu implementaciju.

Zaključeno je da će na implementaciji lokalnog akcionog plana zajedno raditi institucije vlasti i organizacije osoba s invaliditetom, a što je za osobe s invaliditetom posebno važno, dogovoreno je da se u pripremu svih propisa, koji će se u budućnosti donositi u Kantonu Sarajevo, uključuju i predstavnici organizacija OSI.