Print

Kako Hamida svakodnevno koristi Brajevo pismo

U okviru projekta "Unapređenje  dugoročne održivosti  Udruženja slijepih  Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji  BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijesti" koji u partnerstvu sa Savezom slijepih Švedske realizuje Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, a uz finansijsku podršku MyRight iz Švedske, organizovana je 15.oktobra 2019.godine   treća radionica  promocije Brajevog  pisma.


U prostorijama Udruženja oko 30 slijepih osoba i njihovih pratilaca razgovarali su o važnosti korištenja Brajevog pisma od strane slijepih osoba. Voditelj radionice i promotor Brajevog pisma Hamida Čomor govorila  je o njegovom praktičnom značaju za svakodnevni život slijepe osobe i kako je ona kroz svoj život učila i kako koristi Brajevo pismo u svakodnevnom životu.

Sa praktičnim primjerima i pripremljenim materijalima ukazala je na njegovu nezamjenjivu ulogu i potrebu da ga svaka slijepa osoba nauči i svakodnevno koristi. Istakla je da su savremene tehnologije i njihovo korištenje od strane slijepih osoba veoma značajne ali da u mnogim situacijama ne mogu na adekvatan način zamijeniti Brajevo pismo.

Okupljene slijepe osobe su sa oduševljenjem prihvatile ovakav način rada i djelovanja Udruženja i neki od njih su izrazili spremnost da nauče čitati i pisati Brajevo pismo. Također su izrazile svoja očekivanja da će nadležne institucije vlasti prepoznati značaj  ovog vida edukacije slijepih osoba i pružiti im adekvatnu podršku, što podrazumijeva da se i kroz sistemsko regulisanje Brajevo pismo definiše kao osnovno pravo na pismenost slijepih osoba.


U toku radionice učesnici su dobili privjeske sa šestotačkom i dobili su zadatak da pokušaju napisati po neko slovo. Nakon toga podijeljene su ispisane na Brajevom pismu kartice sa  anegdotama, koje su slijepe osobe pokušavale pročitati.