Print

Održan trening „Javnog zagovaranja“ za slijepe osobe u hercegovačko –neretvanskom kantonu

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo u okviru projekta "Podizanje kapaciteta organizacija slijepih u Federaciji BiH 2015.-2017.", koji podržava MyRight i Savez slijepih Švedske, organizovalo je trening „Javnog zagovaranja" za članove Udruge slijepih hercegovačko-neretvanske županije , koji je održan 24. i 25. juna 2016. godine u Mostaru. Treningu je prisustvovalo 14 slijepih osoba, iz udruga slijepih koje djeluju na podružju hercegovačko-neretvanke županije.

Učesnici treninga stekli su osnovna znanja iz oblasti „Javnog zagovaranja", sa fokusom na zagovaranje prava slijepih osoba i drugih osoba s invaliditetom.

Tokom treninga posebna pažnja je posvećena mogućnosti javnog zagovaranja koristeći kao alat Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i iskustava koje je Uduženje slijepih Kantona Sarajevo steklo u dugogodišnjoj saradnji sa Savezom slijepih Švedske.

Treneri su bili: Veselin Rebić i Fikret Zuko.

Opšta ocjena svih učesnika je da je ovaj trening bio veoma uspješan i koristan i da se ovaj vid edukacije treba nastaviti i u budućnosti.