Print

Podrška općine Novi Grad većoj inkluziji slijepih osoba se nastavlja

 

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je 23.08.2022.godine, u poslovnim prostorijama, organizovalo svečano uručivanje 2 laptopa koji su nabavljeni u okviru realizacije Projekta "Upotrebom savremenih tehnologija povećati uključenost slijepih osoba"    koji je u 2022.godini sufinansirala općina Novi Grad, preko Službe za obrazovanje, nauku i sport. Predstavnici ove Službe  Haris Mehić i Elma Mujezinović, prisustvovali su ovom lijepom i svečanom događaju.

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je provelo potrebnu procedure i nabavilo 2  računara – laptopa, koji su dodjeljeni  članovima Udruženja, koji imaju prebivalište na području općine Novi Grad. Laptopi su uručeni Jasminu Hadžiefendiću fizioterapeutu, zaposlenom u domu zdravlja Novi Grad i  Emini Zahirović zaposlenoj u preduzeću za zapošljavanje slijepih osoba "TMP”- Sarajevo.

Direktor Udruženje slijepih Fikret Zuko u svom obraćanju je istakao da Udruženje već nekoliko godine vodi  akciju, koja ima za cilj da se obezbijedi 100 računara , za 100 slijepih osoba u Kantonu Sarajevo. Općina Novi Grad je  sufinansiranjem ovog projekta dala svoj doprinos ostvarenju zacrtanog cilja.

Treba istači da su računari za slijepe osobe veoma važno pomagalo, te da im omogućavaju puno veću i bržu inkluziju u sve društvene tokove.

U okviru navedenog projekta 21.avgusta 2022.godine je organizovan jednodnevni izlet na planine Igman i Bjelašnicu. Tokom izleta slijepe osoba su pored druženja i šetnje na čistom zraku, vježbale i mobilitet uz korištenje bijelog štapa i orijentaciju u makro okruženju. I ovo je jedan od veoma važnih oblika osamostaljivanja slijepih osoba vježbajući kretanje u ruralnim područjima , odnosno u prirodnom ambijentu.

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo se zahvaljuje općini Novi Grad na pruženoj podršci i poziva i druge općine u Kantonu Sarajevo  da to isto učine.