Print

Promocija Brajevog pisma

U okviru projekta "Unapređenjedugoročne održivosti Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i drugih organizacija slijepih u Federaciji BiH kroz edukaciju, zagovaranje i podizanje svijesti" koji u partnerstvu sa Savezom slijepih Švedske realizuje Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, a uz finansijsku podršku MyRight iz Švedske, organizovana je 15.oktobra 2018.godine treća radionica promocije Brajevog pisma.

U prostorijama Udruženja oko 40 slijepih osoba i članova njihovih porodica diskutovalo je o važnosti korištenja Brajevog pisma od strane slijepih osoba. Voditelj radionice i promotor Brajevog pisma Vehid Hajduković govorio je o istoriji nastanka Brajevog pisma, njegovom praktičnom značaju za svakodnevni život slijepe osobe.

Sa praktičnim primjerima ukazao je na njegovu nezamjenjivu ulogu i potrebu da ga svaka slijepa osoba nauči i svakodnevno koristi. Promotor je naglasio da su savremene tehnologije i njihovo korištenje od strane slijepih osoba veoma značajne ali da u mnogim situacijama ne mogu na adekvatan način zamijeniti Brajevo pismo.

Okupljene slijepe osobe su sa oduševljenjem prihvatile ovakav način rada i djelovanja Udruženja i izrazile spremnost da nauče čitati i pisati Brajevo pismo. Također su izrazile svoja očekivanja da će nadležne institucije vlasti prepoznati značaj ovog vida edukacije slijepih osoba i pružiti im adekvatnu podršku, što podrazumijeva da se i kroz sistemsko regulisanje Brajevo pismo definiše kao osnovno pravo na pismenost slijepih osoba.

Svi prisutni imali su mogućnost da za svoje potrebe dobiju tablice u kojima je objašnjeno pisanje Brajevog pisma, sa rasporedom tačkica.

Ova aktivnost je provedena kao dio programa koje je Udruženje organizovalo povodom obilježavanja 15.oktobra - Međunarodnog dana slijepih.