Print

U okviru Projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje - građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ održan okrugli sto/info-sesija u Bihaću, za Unsko-sanski kanton

U okviru Projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje - građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja" održan je okrugli sto/info-sesija 19.maja 2021.godine, u Bihaću, za Unsko-sanski kanton.

Okrugli sto je održan  s ciljem promocije ovog Projekta.

Moderator okruglog stola bio je Jusmir Alibabić, predsjednik Koordinacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom Unsko-sanskog kantona.

Uvodnu riječ dali su Fikret Zuko i Suvad Zahirović, predstavnici partnerskih organizacija Udruženje slijepih kantona Sarajevo i IC. Lotos-a Tuzla.

Sandra Marković je pričala o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju općenito, te je prisutne upoznala sa  problemom istog u Bosni i Hercegovini.


Melisa Papić je prisutne upoznala sa  ciljevima i aktivnostima unutar Projekta.

Info-sesiji je prisustvovalo 28 učesnika, predstavnika udruženja i organizacija osoba s invaliditetom iz Unsko-sanskog kantona i predstavnika institucija vlasti. Okrugli stol mogao se pratiti i putem Zoom platforme.

Mnogobrojna istraživanja i statistički podaci o rasprostranjenosti rodno zasnovanog nasilja pokazuju da ono predominantno pogađa žene, djecu i posebno djevojčice, iako je prisutno i nasilje nad muškarcima. Dokazano je da invalidnost u velikoj mjeri pojačava pojavu rodno zasnovanog nasilja, te da ovaj problem nije dovoljno institucionalno prepoznat, kao i da društvo nema mehanizme da pruži zaštitu.


Cilj okruglog stola/Info-sesije je bio da se podstaknu učesnici i svi članovi zajednice koji na direktan ili indirektan način mogu doprinijeti da se pitanje rodno zasnovanog nasilja nad osobama s invaliditetom efikasnije rješava u našem društvu.

Projekat u partnerstvu realizuju Udruženje slijepih Kantona Sarajevo i Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos" Tuzla, a implementira se u periodu od oktobra 2020. godine do septembra 2022. godine.

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje - građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja" koji je podržan od strane organizacije MyRight – Empowers people with disabilities i Radio Hjälpen iz Švedske.