Print

Uvaženi ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc sa delegacijom posjetio Udruženje slijepih Kantona Sarajevo

Povodom 15. oktobra - Međunarodnog dana slijepih, dana bijelog štapa uvaženi ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc zajedno sa uvaženim atašeom za obrazovanje Ete, atašeom za privredu Yildiz, atašeom za medije Cetres, direktorom Turskog kulturnog centra Yunus Emre Yaman i partnerom programerske firme Zemane d.o.o. Yagiyhan Atmaca posjetio je 16.oktobra 2017.godine Udruženje slijepih Kantona Sarajevo.

Tom prilikom zahvaljujući ambasadi Republike Turske u Sarajevu i donaciji turskih privrednika koji djeluju u BiH uručeni su računari Udruženju slijepih Kantona Sarajevo, koji će se dodijeliti slijepim osobama , članovima Udruženja.

Na ovaj način Turska ambasada je odgovorila na molbu Udruženja da se uključi u akciju „100 računara za 100 slijepih osoba" u Kantonu Sarajevo, koju provodi Udruženje slijepih. Ambasador Haldun Koc , 5 atašea i direktor firme „Zemana" razgovarali su sa rukovodstvom Udruženja o aktivnostima koje se provode u Udruženju i načinima kako Turska ambasada može podržati ove aktivnosti.

 

Predsjednik Udruženja Hamdo Kentra i direktor Udruženja Fikret Zuko upoznali su goste sa radom Udruženja, aktivnostima koje provodi i problemima sa kojima se Udruženje i njegovi članovi svakodnevno susreću.

 

Uvaženi ambasador i njegovi saradnici pokazali su veliki interes za probleme slijepih osoba, pogotovo u oblasti korištenja savremenih tehnologija. U dužem prijateljskom razgovoru analizirane su mogućnosti aktivnijeg učešća Ambasade, turskih privrednika i sličnih organizacija iz Turske u podršci radu Udruženja slijepih.

Između ostalog je dogovoreno da ambasada Turske radi na povezivanju Udruženja slijepih Kantona Sarajevo sa sličnim organizacijama u Turskoj.

 

Zahvaljujemo se Turskoj ambasadi u BiH na pruženoj podršci u očekivanju da će probuditi motivaciju i kod drugih institucija i privrednika da se uključe u ovu kampanju.