Print

Visoka delegacija Saveza slijepih Švedske SRF posjetila Udruženje slijepih Kantona Sarajevo

U periodu od 5. do 9.septembra 2017.godine, visoka delegacija SRF-a posjetila je Udruženje slijepih Kantona Sarajevo. Delegaciju su činili:Håkan Thomsson – predsjednik, Victoria Öjefors – prvi zamjenik predsjednika, Niklas Mattsson – drugi zamjenik predsjednika, Ann Jönsson – članica Upravnog odbora Evropskog saveza slijepih (EBU) i Neven Milivojević – direktor ofisa za međunarodne projekte i 3 asistenta.

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je delegaciji iz Švedske pripremilo vrlo sadržajan program boravka. Drugi dan posjete direktor Udruženja slijepih Fikret Zuko detaljno je informisao goste o stanju u Bosni i Hercegovini, položaju slijepih u BiH i projektima koji se sa SRF-om realizuje Udruženje slijepih Kantona Sarajevo. Razmijenjena su iskustva o važnim pitanjima položaja slijepih osoba u društvu i dogovoreni budući oblici saradnje.

Organizovan je zajednički sastanak sa članovima Upravnog odbora Udruženja. Također je organizovan razgovor slijepih žena iz Udruženja, sa članicama delegacije SRF-a, na kojem se posebna pažnja posvetila specifičnim pitanjima slijepih žena.

Treći dan posjete Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je sa saradnicama posjetila ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović. Detaljno se razgovaralo o položaju slijepih u Kantonu Sarajevo i mogućim rješenjima koja će unaprijediti njihov položaj. Aktuelizirano je i pitanje podrške Udruženju slijepih za njegov rad. Ministrica se interesovala za iskustva iz Švedske o čemu su gosti detaljno govorili. Isti dan je organizovana posjeta Uredu MyRighta u BiH. Binasa Goralija Koordinatorica MyRight u BiH detaljno je govorila o zajedničkim aktivnostima koje se u okviru 5 koalicija osoba s invaliditetom provode u BiH. U popodnevnim satima organizovane su odvojene posjete Centru za slijepu djecu i omladinu i preduzeću za zapošljavanje slijepih "TMP”. Gosti su imali priliku da se detaljno informišu o radu Centra i preduzeća TMP o čemu su govorili njihovi direktori Centra Damir Ovčina i preduzeća Veselin Rebić.

Četvrti dan posjete delegacija SRF i Udruženja slijepih Kantona Sarajevo posjetila je Federalno ministartvo rada i socijalne politike. Dobrica Jonjić pomoćnik ministra i Esma Palić stručna savjetnica za pitanja osoba sa invaliditetom, primili su goste u kabinetu ministra. Detaljno se razgovaralo o položaju slijepih u Federaciji BiH, te aktivnostima koje Federalno ministarstvo provodi u reformskih procesa u BiH. Gosti su detaljno govorili o položaju slijepih u Švedskoj i načinu kako oni zagovaraju za poboljšanje njihovog položaja. Po završetku posjete Federalnom ministarstvu, organizovana je posjeta Bibliteci za slijepa i slabovidna lica u BiH. Goste je primio direktor Biblioteke Sakib Pleh koji im je dao osnovne informacije o Biblioteci. Prilikom obilaska Biblioteke uposlenici su gostima pružili sve bitne infomacije i podatke, koje se odnose na rad i djelovanje Biblioteke.

U popodnevnim satima Hamdo Kentra je gostima prezentirao nekoliko kompjuterskih programa za slijepe, koje je pripremila agencija „Insert".

Na kraju posjete, u Udruženju slijepih, su organizovani završni razgovori na kojima je sumirana cjelokupna posjeta. Predsjednik Udruženja Hamdo Kentra zahvalio se gostima na posjeti i dosadašnjoj podršci, te izrazio očekivanja da će se ova saradnja i dalje razvijati, što bi nam bilo od velike koristi u predstojećin evropskim integracijama. Gosti su se zahvalili na vrlo sadržanoj posjeti i programu koji je bio veoma dobro pripremljen, na ljubaznosti koja im je ukazana u Sarajevu, te na veoma puno informacija koje su bili u prilici čuti. Sada su svjesni da se ova saradnja treba razvijati , te da zajedno možemo puno više uraditi na unapređenju položaja slijepih osoba u našim državama.