Print

Zašto učiti Brajevo pismo

Svima nam je poznato da naša država ne daje adekvatnu podršku slijepim osobama u procesima njihovog osposobljavanja za samostalan život. Ovo se posebno odnosi na mogućnosti korištenja Brajevog pisma što podrazumijeva obuku za čitanje i pisanje Brajevog pisma i nabavku neophodnih pomagala. To je obeshrabrilo i slijepe osobe pa je sve manje slijepih osoba koje koriste ili znaju čitati i pisati Brajevo pismo. Svjesni te činjenice, a uzimajući u obzir preporuke Svjetskog saveza slijepih, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je u okviru Projekta koji finansira MyRight, pokrenulo aktivnosti koje imaju za cilj promociju Brajevog pisma, naročito među slijepim osobama. U toku ove godine održane su dvije radionice za promociju Brajevog pisma, na kojima su promotorice Amna Alispahić i Senija Okić pokušavale motivisati slijepe da nauče Brajevo pismo i da ga koriste u svakodnevnom životu.

U nastavku teksta možete pročitati njihova motivaciona pisma:

Amna Alispahić - Zašto učiti Brajevo pismo?

 

Brajevo pismo je izumio i usavršio Luis Braille (1809.-1852.) i to je jedino pismo za slijepe. Brajevo pismo koriste slijepe osobe u cijelom svijetu, a Evropske akademije nauka i umjetnosti proglasile su Brajevo pismo najvećim tehničkim dostignućem 19. vijeka.
Slijepe osobe, zahvaljujući čitačima ekrana i drugim softverskim dodacima, danas uspješno koriste računare, koji im omogućavaju pristup informacijama, komunikaciju sa svijetom na ravnopravnoj osnovi sa drugima.
Međutim, bez obzira na tehnološki napredak i sve benefite koje je takav napredak donio slijepim osobama, Brajevo pismo ostaje nezamjenjivo u svakodnevnom životu slijepih osoba.
Koristeći Brajevo pismo, slijepe osobe mogu u svojim domovima obilježiti kućanske aparate i tako ih učiniti pristupačnim za korištenje, a obilježavati se mogu i brojne druge stvari, prehrambeni artikli i predmeti u svakodnevnoj upotrebi.
Brajevo pismo nema alternativu ni kada je u pitanju neposredan kontakt sa tekstom, budući da je dokazano da se samo slušanjem ne dobiva potrebni nivo informacija i razumijevanja.

Na kraju, treba pitati osobe bez oštećenja vida, da li bi, zarad prednosti koje im donosi moderna tehnologija, ikada zanemarili važnost olovke i papira, ili ih potpuno izbacili iz upotrebe? Odgovor je naravno negativan, a isto vrijedi za Brajevo pismo kada su u pitanju slijepe osobe.


Senija Okić - Šta mi u životu znači Brajevo pismo

Često se sjećam djetinjstva i početka školovanja. Debele naočale, debela slova, podebljane linije…

Ujutro, kad su oči odmorne, nekako bi i išlo s čitanjem. Kako bi dan odmicao moje oči bi bile sve umornije i umornije, vid se mutio, također i slova. Bila sam tek na početku života i željela sam učiti i saznavati. Željela sam pročitati sve te silne knjige što su me okruživale, a moj vid, moji mali ostaci vida mi to nisu dozvoljavali. Majka mi pomaže, također i sestre, a meni to nije dovoljno. Želim sama čitati, čitati kad god mogu i hoću.

A onda susret s Brajevim pismom. Mnoštvo tačkica na bijelom papiru. Čudim se, radujem i strahujem. Sve u isto vrijeme. Moji prsti nevješti i kruti. Brzo pamtim pravila pisanja, a čitanje… Od čitanja imam glavobolju i ja, a i moja sestra koja me podučava. Međutim, vid mi sve više i više slabi, a prsti dobijaju novo umjeće. Prepoznaju prvo ona slova sa manje tačkica, pa onda i ona sa više. Čitam prvo polako. Stalno čitam. Kažiprst mi kadkada utrne i boli me od Louisovih tačkica. Vremenom postajem jedan od najboljih čitača Brajevog pisma.

Bucmaste brajeve knjige su moje dobre drugarice u osnovnoj, pa srednjoj školi i na fakultetu.

Danas sam profesorica i dosta vremena se družim s računarom, al tu su i dalje moje bucmaste brajeve knjige… Na njih uvijek mogu računati. One ne trebaju električnu struju, nikakav virus ih ne može napasti i pojesti, nema pada sistema i gubljenja svega što je bilo pohranjeno.

Brajevo pismo je svuda oko mene…

Na radnom stolu bilješke za školu ispisane Brajevim tačkicama. U ladici dokumentacija sortirana u fascikle s brajevim slovima u zaglavlju. Knjige, Cd-ovi, sve nosi Brajevu oznaku i lako ih pronalazim. Kuham i dodajem svoje omiljene začine. Obilježeni su brajevim naljepnicama i tako ih ne brkam. Moja veš mašina ima također brajeve oznake, pa pegla.

Dragi Luj, hvala ti za mnoštvo tačkica na bijelom papiru. Zahvaljujući tvojim tačkicama mogla sam se obrazovati i još uvijek se obrazujem. Obrazovanje me dovelo do samostalnosti i učinilo zadovoljnom i korisnom i sebi i društvu kojem pripadam.

Senija Okić